Dr. Jenei Lóránd szülész-nőgyógyász szakorvos

Gyengéd császármetszés: figyelemmel a legapróbb részletekre is

A császármetszések száma, aránya folyamatosan nő. Van, aki erre vágyik, és van, aki számára a természetes szülés nem opció. Azonban  ezekben az esetekben is tehetünk annak érdekében, hogy a műtét a legnagyobb mértékben legyen egyszerre anyabarát és bababarát, a szülés és születés meghittségéhez közelítő élmény.

A „gyengéd császármetszés” fogalmával úgy is találkozhatunk, mint „császárszülés” vagy „természetes császár”, és valóban, a módszer a természetességre törekszik leginkább. Célja a szülés/születés élményéhez legközelebbi mozzanatokat hangsúlyozni. Megteremteni az azonnali bőrkontaktust édesanya és baba között – ez majd sokban hozzájárul a kötődés kialakulásához.

Amint az újszülöttet kiemeljük, azonnal ráhelyezzük az édesanya mellkasára. A köldökzsinórt nem vágjuk el azonnal, időt adunk az adaptációra, a „kényelmes megérkezésre”. Esetenként az első szopizás is történhet így, csak azután vágjuk el a köldökzsinórt.

Fontosnak tartjuk odafigyelni az olyan részletekre is, mint a műtő csendje, fényei (az éles fényeket nem toljuk az anya és a baba arcába), a halk zene, de kérésre tükrök segítségével az édesanya a baba kiemelését is végignézheti.   

Természetesen az ilyen „gyengéd császármetszés” alapfeltétele, hogy minden a tervezett menet szerint történjen. Komplikációk esetén, illetve olyan esetben, ha a babát valamilyen okból korábban ki kell emelnünk, vagy az édesanya állapota szükségessé teszi (cukorbetegség, a magzatvíz minősége stb.) az elsődleges szempont továbbra is a biztonság.

Büszke vagyok rá, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja Szülészeti és Nőgyógyászati osztályán élen járunk a gyengéd császármetszés bevezetésében és alkalmazásában.

Büszkeségek csarnoka