Dr. Jenei Lóránd szülész-nőgyógyász szakorvos

Gyengéd császármetszés: figyelemmel a legapróbb részletekre is

A császármetszések száma, aránya folyamatosan nő. Van, aki erre vágyik, és van, aki számára a természetes szülés nem opció. Azonban  ezekben az esetekben is tehetünk annak érdekében, hogy a műtét a legnagyobb mértékben legyen egyszerre anyabarát és bababarát, a szülés és születés meghittségéhez közelítő élmény.

A „gyengéd császármetszés” fogalmával úgy is találkozhatunk, mint „császárszülés” vagy „természetes császár”, és valóban, a módszer a természetességre törekszik leginkább. Célja a szülés/születés élményéhez legközelebbi mozzanatokat hangsúlyozni. Megteremteni az azonnali bőrkontaktust édesanya és baba között – ez majd sokban hozzájárul a kötődés kialakulásához.

Amint az újszülöttet kiemeljük, azonnal ráhelyezzük az édesanya mellkasára. A köldökzsinórt nem vágjuk el azonnal, időt adunk az adaptációra, a „kényelmes megérkezésre”. Esetenként az első szopizás is történhet így, csak azután vágjuk el a köldökzsinórt.

Fontosnak tartjuk odafigyelni az olyan részletekre is, mint a műtő csendje, fényei (az éles fényeket nem toljuk az anya és a baba arcába), a halk zene, de kérésre tükrök segítségével az édesanya a baba kiemelését is végignézheti.   

Természetesen az ilyen „gyengéd császármetszés” alapfeltétele, hogy minden a tervezett menet szerint történjen. Komplikációk esetén, illetve olyan esetben, ha a babát valamilyen okból korábban ki kell emelnünk, vagy az édesanya állapota szükségessé teszi (cukorbetegség, a magzatvíz minősége stb.) az elsődleges szempont továbbra is a biztonság.

Büszke vagyok rá, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központja Szülészeti és Nőgyógyászati osztályán élen járunk a gyengéd császármetszés bevezetésében és alkalmazásában.

Büszkeségek csarnoka

Tisztelt Páciensünk!

 

A rendkívüli járványhelyzet után is kiemelten figyelünk az egészségére. Ezért speciális óvintézkedéseket teszünk, és erre kérjük Önt is.  

Kérjük

  • - a kihelyezett kézfertőtlenítők használatára, a higiénés szabályok fokozott betartására.
  • - lehetőleg hozzátartozó, kísérő nélkül érkezzen.
  • - tartsa be a hatóságok által is előírt illetve szorgalmazott távolságot más látogatóktól.
  • - érkezzen pontosan, ezáltal a legkevesebb érintkezést tudjuk elérni.

 

Amennyiben légúti, illetve fertőző betegség tüneteit érzékeli magán (láz, köhögés, légszomj, torokfájás, orrdugulás stb.) vagy annak gyanúja merül fel, kérjük, halassza el látogatását, és kérjen új időpontot rendelésünkre! 

 

Köszönjük, hogy Ön is hozzájárul valamennyiünk biztonságához!